Η συστηματική εκτροφή καναρινιών και γενικότερα οδικών πτηνών μας έχει φέρει αντιμέτωπους με προβλήματα που δεν υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι εκτροφείς που έχουν μεταφέρει την εκτροφή σε εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να χάνουμε το μεγαλύτερο δώρο όλων των ζωντανών οργανισμών τον Ήλιο.

Ο ήλιος όχι μόνο βοηθάει στην σύνθεση της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των μικρών μας φίλων αλλά προγραμματίζει και το βιολογικό ρολόι τους. Ξυπνάνε με την ανατολή και κουρνιάζουν με την δύση. Οι εναλλαγές στην διάρκεια του ημερήσιου φωτός ρυθμίζουν και άλλες λειτουργίες όπως για παράδειγμα την αναπαραγωγή και την πτερόρροια.

Για την προετοιμασία της αναπαραγωγικής διαδικασίας (πύρωμα) των καναρινιών πρέπει να προσομοιάσουμε, στην εσωτερική εκτροφή, την μεταβολή του ημερήσιου φωτός με τεχνητά μέσα, χρονοδιακόπτες και λαμπτήρες φωτισμού. Τα τελευταία χρόνια, με την ευρεία διάδοση των λαμπτήρων τεχνολογίας LED και την μείωση της τιμής τους, είναι πολύ πιο εύκολο και οικονομικό να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου τύπου λαμπτήρες. Τα πλεονεκτήματα τους πολλά με κυριότερο το χαμηλό κόστος απόκτησης και λειτουργίας, κάτι σημαντικό για το χόμπι μας. Άλλα πλεονεκτήματα είναι ο μεγάλος χρόνος ζωής τους, χωρίς μείωση της απόδοσής τους, η ασφάλεια, λόγω χαμηλής τάσης λειτουργίας (12 volt), και το εύκολο ντιμάρισμά τους.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί εκτροφείς έχουν καταφύγει σε αυτή την λύση χρησιμοποιώντας είτε κλασικούς χρονοδιακόπτες στις συστοιχίες LED είτε κάποιο από τα αυτοματοποιημένα συστήματα που υπάρχουν στο εμπόριο.

Μέλη του συλλόγου μας έχουν ήδη τοποθετήσει στα εκτροφεία τους τέτοια συστήματα με πολύ καλά αποτελέσματα.